Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΠΟΥΝΙ. «Φυσικό», «συνθετικό» και διάφορες σκόπιμες συγχύσεις


Σήμερα, με τη «στροφή» του καταναλωτικού κοινού σε περισσότερο «αγνά» και «φυσικά» προϊόντα, σχεδόν όλοι (των σαπωνοποιών και κατασκευαστών καλλυντικών συμπεριλαμβανομένων) τείνουν να χρησιμοποιούν κατά κόρον την λέξη «φυσικό» για ένα προϊόν, αφήνοντας να υπονοείται οτι αυτό σημαίνει οτι είναι «αγνό» και «ασφαλές». Η λέξη «φυσικό» ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον καταναλωτή και είναι επόμενο να γίνεται κατάχρησή της από το marketing των εταιρειών.
Στην «ανθοχώρα» δεν θέλουμε να κρυβόμαστε στο ημίφως της περιορισμένης γνώσης του θέματος από μερίδα των καταναλωτών. Λέμε λοιπόν ξεκάθαρα: ό,τι είναι «φυσικό» δεν είναι απαραίτητα ασφαλές ούτε και συνίσταται απαραίτητα η χρήση του. Ενα παράδειγμα: τα αιθέρια έλαια παράγονται με ψυχρή έκθλιψη ή απόσταξη από διάφορα φυτά, είναι επομένως «φυσικά». Δεν είναι όμως και ασφαλή (στις περισσότερες περιπτώσεις, περιέχουν αλλεργιογόνα ή και τοξικά συστατικά των οποίων η επαφή με το δέρμα αντενδείκνυται, γι’αυτό και ορίζονται όρια μέσα στα οποία επιτρέπεται να κυμανθεί η περιεκτικότητα ενός προϊόντος στο εκάστοτε συστατικό ενός αιθερίου ελαίου).
Προτιμάμε λοιπόν να σας πληροφορήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς εξιδανικεύσεις, ποιά είναι τα συστατικά των σαπουνιών μας και να επιλέξετε εσείς τι σας αρέσει ή ταιριάζει στις ανάγκες του δέρματός σας.
Τα σαπούνια μας χωρίζονται σε τρείς κύριες κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει σαπούνια τα οποία δεν περιέχουν καθόλου άρωμα, είτε φυσικό (π.χ. αιθέρια έλαια) είτε συνθετικό, ούτε χρώμα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι μόνον τα έλαια που χρειάζονται για τη σαπωνοποίηση (και εκχύλισμα βοτάνων, αναλόγως της συνταγής). Μπορείτε να είσαστε σίγουροι ότι αυτά τα σαπούνια είναι πραγματικά ό,τι πιό «αγνό» μπορεί να παρασκευαστεί! Και να τα επιλέξετε άφοβα εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, υποφέρετε από διάφορα δερματικά προβλήματα, για βρέφη, κλπ.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει σαπούνια με υψηλής ποιότητας συνθετικά αρώματα χωρίς αλλεργιογόνες ουσίες (δεν περιέχουν κανένα από τα 26 αλλεργιογόνα που περιλαμβάνονται στη σχετικη λίστα της Ε.Ε. – directive 76/778/EEC, 7th amendment, annex III). Αν λοιπόν έχετε ευαίσθητο δέρμα αλλά δεν μπορείτε ν’αντισταθείτε στη γοητεία των αρωμάτων, αυτή η κατηγορία είναι για σάς!
Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει σαπούνια με υψηλής ποιότητας «συμβατικά» αρώματα, ειδικά κατασκευασμένα για χρήση στη σαπωνοποία.
Η επιλογή είναι δική σας. Δοκιμάστε μόνοι σας!

«Βαθύς καθαρισμός» ή «απαλό σαπούνι»;

Ενα σαπούνι είναι πρώτα και κύρια ένα προϊόν καθαρισμού. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος του. Η προσθήκη περίσσειας ελαίων ή η χρήση ορισμένων ελαίων με πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες «υποβαθμίζουν» την καθαριστική του ικανότητα. Δυστυχώς (ή ευτυχώς), σπανίως μπορούμε να τα έχουμε όλα! Ετσι, επαφίεται στο σαπωνοποιό να επιλέξει κατάλληλα τα υλικά και τις αναλογίες τους ώστε να επιτύχει την επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στις απορρυπαντικές ιδιότητες του σαπουνιού και την απαλότητα και την προστατευτική του δράση. Στην «ανθοχώρα» πιστεύουμε πως με τη χρήση ελαίων υψηλής ποιότητας και καλλυντικής / προστατευτικής δράσης έχουμε καταφέρει τα σαπούνια μας να επιτυγχάνουν ικανοποιητικό καθαρισμό ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ φιλικά προς το δέρμα και επιτρέπουν το συχνό πλύσιμο χωρίς να το ξεραίνουν.

«Σαπούνι που φτιάχνεται χωρίς ποτάσσα» ή «σαπούνι που δεν περιέχει ποτάσσα»;

Κατ' αρχάς, ας πούμε τι ακριβώς είναι η "ποτάσσα" (ή "καυστική ποτάσσα"). Είναι η κοινή ονομασία της χημικής ένωσης "καυστικό κάλιο" (Υδροξείδιο του Καλίου), η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιού (κυρίως υγρού). Μια συγγενής της χημική ένωση, η "καυστική σόδα" ("καυστικό νάτριο" ή Υδροξείδιο του Νατρίου), χρησιμοποιείται για την παρασκευή των γνωστών μας στερεών σαπουνιών. Και οι δύο ενώσεις ανήκουν στην χημική οικογένεια των "αλκαλίων". Καταχρηστικά έχει καθιερωθεί με τον όρο "ποτάσσα" να αναφερόμαστε εναλλάξιμα και στις δύο αυτές ενώσεις, υποδηλώνοντας το άλκαλι που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το σαπούνι.
Εδώ λοιπόν ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: ΜΗ βιομηχανικό σαπούνι χωρίς άλκαλι ως πρώτη ύλη (καυστικό νάτριο ή καυστικό κάλιο - ποτάσσα, επί το λαϊκότερο) ΔΕΝ φτιάχνεται. Από τη στιγμή που τελειώνει η διαδικασία της σαπωνοποίησης όμως, εάν και εφόσον ο σαπωνοποιός έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, το σαπούνι ΔΕΝ περιέχει πλέον ανιχνεύσιμα ίχνη ποτάσσας: έχει όλη μετατραπεί πλέον σε σαπούνι!
Ετσι λοιπόν, η έκφραση «σαπούνι που δεν περιέχει ποτάσσα» είναι σωστή (για ένα σωστά παρασκευασμένο σαπούνι), ενώ η έκφραση «σαπούνι που φτιάχνεται χωρίς ποτάσσα» είναι ανακριβής και παραπλανητική. Ορισμένοι παραγωγοί (πονηρά κινούμενοι) χρησιμοποιούν τις παραπάνω εκφράσεις κατά τρόπο που να δημιουργεί την εντύπωση οτι το προϊόν τους φτιάχνεται χωρίς "ποτάσσα" και να του προσδίδει την αίγλη καλύτερης ποιότητας από τα "σαπούνια που φτιάχνονται με ποτάσσα". Προσέξτε λοιπόν: τώρα που ξέρετε, μην αφήνετε να σας παραπλανήσει το πονηρό marketing!
Πηγη. Ανθοχώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου